Nasze projekty
header image

Uniwersytet Dziecięcy

Dlaczego zaczęliśmy organizować zajęcia dla dzieci? Bo słyszeliśmy, że fizyka jest nudna, matematyka trudna, a na chemii nic nie wybucha. Zrobiliśmy zatem tak, żeby wybuchało. I się udało!

Razem z pracownikami prawie wszystkich wydziałów Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu przekonujemy, że nauki ścisłe to nic strasznego: zjawiska fizyczne towarzyszą nam na co dzień, bez chemii byśmy sobie nie poradzili, a matematyka naprawdę jest królową nauk. Daliśmy młodym Studentom do ręki iPady, by tworzyli własne gry, pokazaliśmy jak programować roboty i przekonaliśmy, że warto znać zasady savoir-vivre'u. A to tylko wycinek tego, co robimy w ciągu roku akademickiego.

Uniwersytet Młodych

Wcale nie wierzymy mitom, że edukacja na etapie gimnazjum to czas buntu, wszechogarniającej nudy i braku zainteresowania nauką. Dla nas to najlepszy moment na odkrywanie pasji i pogłębianie zainteresowań, co pozwala młodym ludziom na dokonywanie trafnych wyborów. Tych najważniejszych. Dlatego właśnie powstał Uniwersytet Młodych – by pokazując, co tak naprawdę kryją w sobie nauki przyrodnicze, ścisłe czy humanistyka, te wybory na przyszłość ułatwiać.

Mamy więc kilka profili, w których młodzi ludzie odnajdą najciekawsze, najbardziej tajemnicze i frapujące problemy wybranych dziedzin. W kameralnych grupach, pod okiem najlepszych specjalistów, będą ćwiczyć swoją dociekliwość i całkiem mimochodem zdobywać wiedzę.

Półkolonie zimowe

ZIMOWISKO z kultur(k)ą

Mówicie kultura myślicie nuda? Nic bardziej mylnego! Wystarczy tylko dobrze się do niej zabrać i sprawić, żeby czas spędzony w jej towarzystwie nie był nużący. U nas na pewno nie będzie! A to za sprawą licznych atrakcji, które przygotowaliśmy dla naszych uczestników.

Czeka nas 10 dni prawdziwie kulturalnej przygody!

Zapytaj!

Kto powiedział, że Uniwersytet to nie miejsce dla Maluchów?

My absolutnie się z tym nie zgadzamy, dlatego tym razem przygotowaliśmy coś specjalnie dla nich.

Zapytaj! to projekt edukacyjny, który ma na celu nie tylko zaspokojenie ciekawości świata, ale przede wszystkim spełnienie dziecięcych marzeń! Bo który chłopiec nie chce być strażakiem, a której dziewczynce nie marzy się kariera aktorki? Tylko jak to zrobić? Od czego zacząć? A może zamiast strażakiem lepiej zostać naukowcem? Zapytaj!

Od smyka do Kopernika

Już w lutym ruszamy z warsztatami astronomicznymi dla dzieci!

Projekt "Od smyka do Kopernika" powstał z myślą o szerzeniu u najmłodszych wiedzy z zakresu astronomii i poznawania tego, co tylko z pozoru wydaje się odległe i nieznane.

Warsztatowa forma zajęć, innowacyjna formuła i najlepsi specjaliści - wspólnie będziemy tworzyć, poznawać jak również bawić się pod gołym niebem - kto wie, może uda nam się nawet zdobyć dla Was gwiazdkę z nieba...

Zajęcia sportowe

"Skacz, graj, pływaj, baw się sportem" to cykl spotkań, których celem jest promocja zdrowego trybu życia wśród najmłodszych, jak również zachęcenie dzieci do czynnego i regularnego uprawiania sportu.

Pod okiem wykwalifikowanych i doświadczonych trenerów, dzieci mają możliwość aktywnego spędzania czasu w Uniwersyteckim Centrum Sportowym - rozwijania pasji, dobrej zabawy, a przede wszystkim pracowania nad sprawnością fizyczną.

Warsztaty tworzenia ozdób świątecznych

Święta tuż tuż…a z czym najbardziej kojarzy nam się Boże Narodzenie? Pierniki, prezenty i choinka! A jak choinka to ozdoby. Najlepiej te zrobione własnoręcznie! My zrobimy!

Będą suszone pomarańcze, papierowe łańcuchy, zimna porcelana, ale też brokat, pompony i cekiny!

Kursy kursy kursy...

Jesień, a jak jesień, to szare, długie popołudnia, a jak długie popołudnia, to dużo wolnego czasu! Co z nim zrobić? Możecie owinąć się kocem i zostać w łóżku aż do wiosny albo spożytkować go w miły, a jednocześnie produktywny sposób.

Mamy dla Was: kurs na wychowawcę wypoczynku dzieci i młodzieży, kurs na animatora czasu wolnego oraz kurs pierwszej pomocy. Możecie wybrać jeden kurs albo skorzystać z któregoś z pakietów – 2 w 1 lub 3 w 1.

Dziatki & Dziadki

Dziatki & Dziadki to projekt edukacyjny, w którym oferujemy rodzinnym zespołom pasjonującą naukową przygodę.

Zajęcia realizowane w ramach projektu mają formę warsztatową, a w III edycji proponujemy Wam całkiem nowe zajęcia w laboratorium chemicznym!

Warsztaty naukowe na UMK

Warsztaty naukowe na UMK to niezwykła okazja zetknięcia się ze światem nauki w przystępnej, a jednocześnie inspirującej formie. Okazję tę stwarzamy dzieciom i młodzieży w najlepszym momencie na złapanie bakcyla i rozbudzenie pasji poznawania. Gwarantujemy, że nie będzie ani nudno, ani przesadnie poważnie - bo na naszych warsztatach poza uczeniem się chodzi też o to, by świetnie się bawić!

Projekt kierujemy do zorganizowanych grup szkolnych ze szkół podstawowych i gimnazjów.

Spotkanie z chemią

Dzięki Spotkaniu z chemią odkrywamy tajniki tej dziedziny nauki, ale i zaglądamy w najbardziej ukryte zakamarki Wydziału Chemii UMK. Wszystko to w unikalnej, niepowtarzalnej formie. Przygotowujemy mieszankę niezwykłą - wycieczkę i zwiedzanie Wydziału łączymy z wykładem, warsztatami i eksperymentowaniem.

Projekt adresujemy do zorganizowanych grup młodzieży ponadgimnazjalnej, której gwarantujemy, że można poczuć chemię do... chemii.

Maj, na zdrowie!

Maj, na zdrowie! to projekt skierowany do społeczności akademickiej, propagujący zdrowy styl życia.

Wiosna jest czasem zmian, zatem razem z trenerką Magdą Foeller przygotowaliśmy dla Was cykl otwartych spotkań prozdrowotnych i motywacyjnych.

KROPKA zajęcia dla maluszków

KROPKA

Czas na maluszki! Jak małe? Bardzo! Zapraszamy dzieci do 3. roku życia na zajęcia prowadzone w KROPCE (ul. Mickiewicza 134a). Są to zajęcia sensoryczne, z których nikt nie wychodzi suchy...

Zajęcia mają na celu stymulację procesów poznawczych niemowląt i małych dzieci – będziemy zatem badać różne struktury, faktury, kształty. Będziemy sprawdzać, co jest zimne, a co ciepłe, co okrągłe, a co kanciaste. Przed nami tyle do odkrycia! A w międzyczasie rodzice będą mogli ze sobą porozmawiać i wymienić się doświadczeniami. Wszystko to będzie się działo w dostosowanej do potrzeb dzieci przestrzeni.

Współpraca

Miło nam poinformować, że podjęliśmy współpracę z portalem mamywsieci.pl

Zachęcamy wszystkich zainteresowanych do odwiedzania strony naszego Partnera - znajdziecie tam wiele informacji o atrakcjach kulturalnych i naukowych dla Was i Waszych pociech. O nas też przeczytacie :)