Nasze projekty
header image

Uniwersytet Dziecięcy

Dlaczego zaczęliśmy organizować zajęcia dla dzieci? Bo słyszeliśmy, że fizyka jest nudna, matematyka trudna, a na chemii nic nie wybucha. Zrobiliśmy zatem tak, żeby wybuchało. I się udało!

Razem z pracownikami prawie wszystkich wydziałów Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu przekonujemy, że nauki ścisłe to nic strasznego: zjawiska fizyczne towarzyszą nam na co dzień, bez chemii byśmy sobie nie poradzili, a matematyka naprawdę jest królową nauk. Daliśmy młodym Studentom do ręki iPady, by tworzyli własne gry, pokazaliśmy jak programować roboty i przekonaliśmy, że warto znać zasady savoir-vivre'u. A to tylko wycinek tego, co robimy w ciągu roku akademickiego.

Uniwersytet Młodych

Wcale nie wierzymy mitom, że edukacja na etapie gimnazjum to czas buntu, wszechogarniającej nudy i braku zainteresowania nauką. Dla nas to najlepszy moment na odkrywanie pasji i pogłębianie zainteresowań, co pozwala młodym ludziom na dokonywanie trafnych wyborów. Tych najważniejszych. Dlatego właśnie powstał Uniwersytet Młodych – by pokazując, co tak naprawdę kryją w sobie nauki przyrodnicze, ścisłe czy humanistyka, te wybory na przyszłość ułatwiać.

Mamy więc kilka profili, w których młodzi ludzie odnajdą najciekawsze, najbardziej tajemnicze i frapujące problemy wybranych dziedzin. W kameralnych grupach, pod okiem najlepszych specjalistów, będą ćwiczyć swoją dociekliwość i całkiem mimochodem zdobywać wiedzę.

Półkolonie zimowe

Jeśli sądzicie, że ferie zimowe będą nudne, jesteście w błędzie - przygotowujemy dla Was przygodę, jakiej jeszcze nie było... Zapraszamy na półkolonie SURVIVAL. Poznaj i przetrwaj.

Podczas dwóch turnusów naszego zimowiska dowiecie się między innymi, jak nie zbłądzić w lesie, czym są geoglify, jak przetrwać w najbardziej niebezpiecznych i wymagających miejscach na Ziemi. Poznacie zasady pierwszej pomocy w przypadku zranień i innych kontuzji, weźmiecie udział w grze terenowej na orientację, wyostrzycie wszystkie zmysły. Będzie wyjątkowo pasjonująco!

Zapytaj!

Kto powiedział, że Uniwersytet to nie miejsce dla Maluchów?

My absolutnie się z tym nie zgadzamy, dlatego tym razem przygotowaliśmy coś specjalnie dla nich.

Zapytaj! to projekt edukacyjny, który ma na celu nie tylko zaspokojenie ciekawości świata, ale przede wszystkim spełnienie dziecięcych marzeń! Bo który chłopiec nie chce być strażakiem, a której dziewczynce nie marzy się kariera aktorki? Tylko jak to zrobić? Od czego zacząć? A może zamiast strażakiem lepiej zostać naukowcem? Zapytaj!

Warsztaty tworzenia ozdób

Święta tuż tuż…a z czym najbardziej kojarzy nam się Boże Narodzenie?

Pierniki, prezenty i choinka! A jak choinka, to ozdoby. Najlepiej te zrobione własnoręcznie!

Od smyka do Kopernika

Projekt "Od smyka do Kopernika" powstał z myślą o szerzeniu u najmłodszych wiedzy z zakresu astronomii i poznawania tego, co tylko z pozoru wydaje się odległe i nieznane.

Warsztatowa forma zajęć, innowacyjna formuła i najlepsi specjaliści - wspólnie będziemy tworzyć, poznawać i bawić się, także pod gołym niebem. Kto wie, może uda nam się nawet zdobyć dla Was gwiazdkę z nieba...?

Kursy kursy kursy...

Masz już plany na wakacje? Zastanawiasz się, jak spędzić je w miły, ale jednocześnie produktywny sposób? Jeśli lubisz pracę z dziećmi, zdobądź uprawnienia, zarabiaj i odpoczywaj jednocześnie!

Mamy dla Ciebie: kurs na wychowawcę wypoczynku dzieci i młodzieży, kurs na animatora czasu wolnego oraz kurs pierwszej pomocy. Możecie wybrać jeden kurs albo skorzystać z któregoś z pakietów – 2 w 1 lub 3 w 1.

Zapraszamy!

Współpraca

Miło nam poinformować, że podjęliśmy współpracę z portalem mamywsieci.pl

Zachęcamy wszystkich zainteresowanych do odwiedzania strony naszego Partnera - znajdziecie tam wiele informacji o atrakcjach kulturalnych i naukowych dla Was i Waszych pociech. O nas też przeczytacie :)