Uniwersytet Dziecięcy w Toruniu

Najbliższe zajęcia Uniwersytetu Dziecięcego – 27 stycznia:

Grupa I - Jak oswoić drożdża?, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, ul. Lwowska 1, grupa A: 9.00-10.30, grupa B: 10.45-12.15;

Grupa II Chemia wokół nas, Wydział Chemii, ul. Gagarina 7, grupa A: 9:00-10:30, grupa B: 10:45-12:15;

Grupa III - Zaznaczanie i praca na warstwach, (PODZIAŁ NA PODGRUPY - zajęcia 3 / 4 lutego), Uniwersyteckie Centrum Nowoczesnych Technologii Nauczania, ul. Gagarina 17, grupa A: 9:00-11:00, grupa B: 11:15-13:15;

Grupa IV - Z ziemi - do muzeum, Instytut Archeologii, Szosa Bydgoska 44/48, grupa A: 9:00-11:00, grupa B: 11:15-13:15;

Grupa V - Kolory roślin - barwniki roślinne, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, ul. Lwowska 1, grupa A: 9:00-11:00, grupa B: 11:15-13:15;

Grupa VI -
Edukacja globalna, czyli świat wielu barw, cz. II, Wydział Teologiczny, ul. Gagarina 37, grupa A: 9:00-11:00, grupa B: 11:15-13:15.

Do zobaczenia! :)

Zachęcamy do zapoznania się z filmem promocyjnym przygotowanym specjalnie na prezentację podczas II Kongresu Uniwersytetów Dziecięcych.

O Uniwersytecie Dziecięcym

Uniwersytet Dziecięcy powstał z inicjatywy Fundacji Amicus UNC we współpracy z czterema wydziałami uniwersyteckimi: Chemii, Biologii i Nauk o Ziemi, Matematyki i Informatyki oraz Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej. Pierwsze spotkania z przedstawicielami kadry naukowej odbyły się na początku 2010 roku. W następnych miesiącach przygotowywany był program zajęć wraz z ustaleniem terminów spotkań. Każdy z Wydziałów miał za zadanie przygotować zajęcia dla dzieci składające się z części wprowadzającej w postaci wykładu i drugiej części obejmujące ćwiczenia i pokazy. A wszystko to miało być specjalnie dopasowane do wieku dzieci, których stanowił kryterium przyjęcia – od 6 do 12 lat.

Pomysł Uniwersytetu wynikał z chęci zainteresowania dzieci naukami ścisłymi, które bardzo często uważane są przez uczniów za przedmioty trudne i mało interesujące. Chcąc zaprzeczyć temu stwierdzeniu, postanowiliśmy pokazać dzieciom jak fascynująca może być nauka i że wszystko co nas otacza jest z nią powiązane. Trzecia edycja Uniwersytetu Dziecięcego opierała się na całkowicie przebudowanych ramach organizacyjnych - dla każdej grupy wiekowej stworzony został osobny plan, wprowadzono również zajęcia humanistyczne i artystyczne. Dzięki temu Studenci mają możliwość poznania większości dziedzin naukowych.

Corocznie grafik UD jest aktualizowany oraz dostosowywany do potrzeb i oczekiwań młodych słuchaczy.

informacja o zapisach

Katarzyna Olczyk