Uniwersytet Dziecięcy w Toruniu

Najbliższe zajęcia Uniwersytetu Dziecięcego – 26 maja:

Grupa I - Epoka lodowcowa,

Wydział Nauk o Ziemi, ul. Lwowska 1, grupa A: 9.00-10.30, grupa B: 10.45-12.15;

Grupa II - Pogodowy detektyw,

Wydział Nauk o Ziemi, ul. Lwowska 1, grupa A: 9.00-10.30, grupa B: 10.45-12.15;

Grupa III - Radosne konstrukcje

Wydział Sztuk Pięknych, ul. Sienkiewicza 4 (ZAKŁAD EDUKACJI ARTYSTYCZNEJ - https://www.google.pl/maps/@53.0103542,18.5801475,3a,75y,83.69h,96.41t/data=!3m6!1e1!3m4!1sH0PdGqSGRPWUb6R5xLo2JQ!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1), grupa A: 9:00-11:00, grupa B: 11:15-13:15;

Grupa IV - Swój – obcy, czyli w jaki sposób postrzegamy świat,

Wydział Teologiczny, ul. Gagarina 37, grupa A: 9:00-11:00, grupa B: 11:15-13:15;

Grupa V - Nad Ziemią,

Wydział Nauk o Ziemi, ul. Lwowska 1, grupa A: 9:00-11:00, grupa B: 11:15-13:15;

Grupa VI - Co żyje w wodzie?,

Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, ul. Lwowska 1, grupa A: 9:00-11:00, grupa B: 11:15-13:15.

Do zobaczenia! :)

Zachęcamy do zapoznania się z filmem promocyjnym przygotowanym specjalnie na prezentację podczas II Kongresu Uniwersytetów Dziecięcych.

O Uniwersytecie Dziecięcym

Uniwersytet Dziecięcy powstał z inicjatywy Fundacji Amicus UNC we współpracy z czterema wydziałami uniwersyteckimi: Chemii, Biologii i Nauk o Ziemi, Matematyki i Informatyki oraz Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej. Pierwsze spotkania z przedstawicielami kadry naukowej odbyły się na początku 2010 roku. W następnych miesiącach przygotowywany był program zajęć wraz z ustaleniem terminów spotkań. Każdy z Wydziałów miał za zadanie przygotować zajęcia dla dzieci składające się z części wprowadzającej w postaci wykładu i części drugiej, obejmującej ćwiczenia i pokazy. A wszystko to miało być specjalnie dopasowane do wieku dzieci, których stanowił kryterium przyjęcia – od 6 do 12 lat.

Pomysł Uniwersytetu wynikał z chęci zainteresowania dzieci naukami ścisłymi, które bardzo często uważane są przez uczniów za przedmioty trudne i mało interesujące. Chcąc zaprzeczyć temu twierdzeniu, postanowiliśmy pokazać dzieciom, jak fascynująca może być nauka i że wszystko co nas otacza jest z nią powiązane. Trzecia edycja Uniwersytetu Dziecięcego opierała się na całkowicie przebudowanych ramach organizacyjnych - dla każdej grupy wiekowej stworzony został osobny plan, wprowadzono również zajęcia humanistyczne i artystyczne. Dzięki temu Studenci mają możliwość poznania większości dziedzin naukowych.

Corocznie grafik UD jest aktualizowany oraz dostosowywany do potrzeb i oczekiwań młodych słuchaczy.

informacja o zapisach

Katarzyna Olczyk