Uniwersytet Dziecięcy przy UMK

Zachęcamy do zapoznania się z filmem promocyjnym przygotowanym specjalnie na prezentację podczas II Kongresu Uniwersytetów Dziecięcych.

O Uniwersytecie Dziecięcym

Uniwersytet Dziecięcy powstał z inicjatywy Fundacji Amicus UNC we współpracy z czterema wydziałami uniwersyteckimi: Chemii, Biologii i Nauk o Ziemi, Matematyki i Informatyki oraz Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej. Pierwsze spotkania z przedstawicielami kadry naukowej odbyły się na początku 2010 roku. W następnych miesiącach przygotowywany był program zajęć wraz z ustaleniem terminów spotkań. Każdy z Wydziałów miał za zadanie przygotować zajęcia dla dzieci składające się z części wprowadzającej w postaci wykładu i części drugiej, obejmującej ćwiczenia i pokazy. A wszystko to miało być specjalnie dopasowane do wieku dzieci, których stanowił kryterium przyjęcia – od 6 do 12 lat.

Pomysł Uniwersytetu wynikał z chęci zainteresowania dzieci naukami ścisłymi, które bardzo często uważane są przez uczniów za przedmioty trudne i mało interesujące. Chcąc zaprzeczyć temu twierdzeniu, postanowiliśmy pokazać dzieciom, jak fascynująca może być nauka i że wszystko co nas otacza jest z nią powiązane. Trzecia edycja Uniwersytetu Dziecięcego opierała się na całkowicie przebudowanych ramach organizacyjnych - dla każdej grupy wiekowej stworzony został osobny plan, wprowadzono również zajęcia humanistyczne i artystyczne. Dzięki temu Studenci mają możliwość poznania większości dziedzin naukowych.

Corocznie grafik UD jest aktualizowany oraz dostosowywany do potrzeb i oczekiwań młodych słuchaczy.

informacja o zapisach

Katarzyna Olczyk