Uniwersytet Dziecięcy

przy UMK

Dlaczego zaczęliśmy organizować zajęcia dla dzieci?

Bo słyszeliśmy, że fizyka jest nudna, matematyka trudna, a na chemii nic nie wybucha. Zrobiliśmy zatem tak, żeby wybuchało. I się udało!

Rekrutacja

Uniwersytet Dziecięcy w liczbach

edycji

godzin zajęć

zadowolonych studentów

Zajęcia stworzone z pasją.

Razem z pracownikami prawie wszystkich wydziałów Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu przekonujemy, że nauki ścisłe i humanistyczne, to nic strasznego. Młodzi Studenci mają okazję odbyć zajęcia zarówno w laboratorium chemicznym, fizycznym, jak i w studio filmowym, zaprogramować własnego robota z klocków LEGO, zajrzeć do tajemniczego świata DNA, poznać kultury innych państw, a także stworzyć swój autoportret i zapoznać się z badaniami na temat arktycznych lodowców. Wszystko oczywiście na miarę swoich możliwości, a przede wszystkim wieku.

Harmonogram

Sprawdź naszą ofertę zajęć edukacyjnych przygotowaną specjalnie na nowy semestr. Każda grupa to inny przedział wiekowy.

Każdy znajdzie coś dla siebie

Nauki ścisłe

Co stresuje rośliny? Czy chemia to tylko wzory? No i czy faktycznie da zobaczyć się to, co niewidzialne?
Sprawdźmy to!

Nauki Humanistyczne

Czy da się połączyć bajkę z kryminałem? Zrobić tak, by historia nie była nudna? I przenieść się w czasie, bez wychodzenia z sali? Z nami to możliwe!

Nauki artystyczne

Jak przedstawić swój ulubiony smak za pomocą koloru? Jak namalować obraz bez użycia pędzla? No i jak przedstawić radość za pomocą przestrzennej konstrukcji? Pokażemy!

Nauki techniczne

Jak działają roboty? Które z nich spotykamy na co dzień? Czy są w stanie zastąpić pracę człowieka? Przekonajmy się!

Jak mogę zapisać dziecko?

Zapisów dokonuje się poprzez formularz zgłoszeniowy dostepny na stronie Zapisy, który otwarty jest do momentu rozpoczęcia zajęć w danym semestrze. Informacja o rozpoczęciu zapisów dostępna jest na stronie.

Do której grupy zapisać dziecko?

Grupy na Uniwersytecie Dziecięcym odpowiadają klasom w szkole, tj. do I grupy zapisujemy dzieci uczęszczające do klasy I, do grupy II – dzieci z klasy II itd. Zajęcia grupy Mini skierowane są do dzieci w wieku 5-6 lat.

Czy w zajęciach biorą udział rodzice?

Nie. W zajęciach biorą udział wyłącznie dzieci. Podczas zajęć opiekę nad dzieci sprawuje opiekunka wraz z prowadzącymi.

Nie otrzymałam/em e-maila z potwierdzeniem zapisu

W pierwszej kolejności prosimy o sprawdzenie folderu SPAM – tam często wędrują odpowiedzi zbiorcze i te, wysyłane automatyczne. Jeśli folder jest pusty, prosimy o kontakt

Do kiedy i w jaki sposób należy uiścić opłatę?

Opłaty prosimy dokonywać na numer konta oraz w terminie wskazanych na fakturze VAT, którą otrzymujecie Państwo w ciągu 14 dni roboczych od zapisu dziecka/dzieci.

Kto prowadzi zajęcia?

Zajęcia są prowadzone przez wykładowców i doktorantów akademickich oraz przez specjalistów w wybranych dziedzinach, w przypadku grupy Mini – również przez edukatorów.

Ile trwają zajęcia?

Czas trwania zajęć jest dostosowany do wieku uczestników.
Zajęcia grupy MINI trwają 1 h, zajęcia dla grup I-II – 1,5 h, dla grup III-VI – 2 h.

Gdzie odbywają się zajęcia?

Zajęcia odbywają się w przestrzeni Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu lub na zewnątrz w przypadku zajeć terenowych.
W czwartek przed sobotnimi zajęciami otrzymujecie Państwo maila z informacją o miejscu zajęć (miejsce zajęć dopasowujemy do ich tematu).

Co w przypadku, kiedy dziecko jest nieobecne na zajęciach?

Nie zwracamy środków za zajęcia, na których dziecko było nieobecne. Ze względów organizacyjnych i logistycznych nie ma również możliwości odrobienia zajęć. Szczegółowe informacje na ten temat znajdują się w Regulaminie.

Czy mogę zapisać dziecko powyżej 12 roku życia?

Młodzież od 13 roku życia zapraszamy na sprofilowane zajęcia Uniwersytetu Młodych: link

|

Nieustająco wysoki poziom – korzystałem lata temu, a teraz dzieci chodzą na Uniwersytet Dziecięcy – wspaniała inicjatywa zachęcająca do poznawania świata.

Dobra inicjatywa proedukacyjna