Warsztaty dla rodziców to projekt stworzony z myślą o wszystkich rodzicach i opiekunach, którzy natrafiają na różne problemy w wychowaniu dzieci na kolejnych etapach rozwoju swoich pociech. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że dla naszych dzieci jesteśmy wzorem do naśladowania, dlatego też staramy się stanąć na wysokości zadania i być dla nich autorytetem oraz wspierać w każdej trudnej sytuacji. Jednak nie we wszystkim jesteśmy ekspertami – czasami sami potrzebujemy pomocy z zewnątrz, aby jak najlepiej wypełniać swoją rodzicielską rolę. Zapraszamy do zapoznania się z tematyką naszych warsztatów – być może znajdą tu Państwo coś dla siebie.

II edycja warsztatów dla rodziców
Udział w wydarzeniach jest bezpłatny!

PARTNEREM WARSZTATÓW DLA RODZICÓW JEST FUNDACJA PZU

Projekt realizowany we współpracy z Ośrodkiem Psychoterapii i Rozwoju Osobistego Remedis PRO oraz Ośrodkiem Środowiskowej Opieki Psychologicznej i Psychoterapeutycznej dla Dzieci i Młodzieży działającymi w ramach spółki NZOZ Remedis.

11 września 2021 - Edukacja seksualna - jak rozmawiać z dziećmi o seksie?

Kiedy rozpocząć edukację seksualną dzieci? W jaki sposób rozmawiać o seksie z dziećmi i jak odpowiadać na często zaskakujące nas pytania? Jakie zachowania są naturalne, a w jakich sytuacjach powinniśmy zwrócić większą uwagę na postępowanie dziecka? Na te i inne pytania odpowie psycholog, seksuolog Patrycja Żurawska.

Czas trwania: 10:00 – 12:00

*Zapisy na warsztaty rozpoczynają się 27 sierpnia.

25 września 2021 - Uzależnienie dzieci od komputera i mediów społecznościowych.

Jak zauważyć pierwsze symptomy wskazujące na uzależnienie i w jaki sposób na nie reagować? Wpływ pandemii i ograniczenia do minimum bezpośredniego kontaktu z rówieśnikami na uzależnienie od mediów społecznościowych. Jak rozmawiać i pracować z dzieckiem, które jest uzależnione od wirtualnej rzeczywistości? Na te i inne pytania odpowie psycholog Marta Ott.

Czas trwania: 10:00 – 12:00

*Zapisy na warsztaty rozpoczynają się 10 września.

16 października 2021 - Co zrobić, aby wzmacniać w dziecku pewność siebie?

W jaki sposób skutecznie budować w dziecku pozytywny obraz samego siebie? Co mówić a czego nie mówić i jakich zachowań unikać, aby dziecko miało wysokie poczucie własnej wartości? Czy to, w jaki sposób budujemy poczucie wartości u dziecka będzie miało wpływ na jego życie w przyszłości? Na te i inne pytania odpowie pedagog, socjoterapeuta Daria Rosińska.

Czas trwania: 10:00 – 12:00

*Zapisy na warsztaty rozpoczynają się 1 października.

23 października 2021 - Relacje z rodzeństwem - współpraca i umiejętność rozwiązywania konfliktów.

Czy kłótnie pomiędzy rodzeństwem są normą? W jaki sposób pokazać, że współpraca buduje więź, a rywalizacja niszczy relacje? Dlaczego pomiędzy rodzeństwem pojawia się zazdrość o rodzicielską miłość? Różnica wieku i płeć – czy ma znaczenie w relacjach pomiędzy rodzeństwem? Na te i inne pytania odpowie psycholog, psychoterapeuta Marta Miciuta-Tomaszewska.

Czas trwania: 10:00 – 12:00

*Zapisy na warsztaty rozpoczynają się 8 października.

6 listopada 2021 - Edukacja seksualna - jak rozmawiać z nastolatkami o seksie?

Jakie są naturalne fazy rozwoju seksualnego dzieci? Na co warto zwrócić uwagę w okresie dojrzewania i jak przygotować do tego etapu dziecko? W jaki sposób komunikować się z nastolatkami w temacie seksualności? Jak sprawić, aby temat seksu nie był tematem tabu? Na te i inne pytania odpowie psycholog, psychoterapeuta Maciej Krysak.

Czas trwania: 10:00 – 12:00

*Zapisy na warsztaty rozpoczynają się 22 października.

20 listopada 2021 - Agresja i złość u dziecka - jak sobie z nimi radzić? O negatywnych emocjach u dziecka.

Skąd bierze się agresja i złość u dziecka? Jak powinniśmy reagować na wybuchy gniewu, bunt i płacz? Jak ujawnia się agresja u dziecka w poszczególnych etapach jego rozwoju? Jakie są pierwsze niepokojące objawy, na które trzeba zwrócić uwagę? Jaki wpływ na zachowanie dziecka ma jego otoczenie? Na te i inne pytania odpowie psycholog Karolina Radomska.

Czas trwania: 10:00 – 12:00

*Zapisy na warsztaty rozpoczynają się 5 listopada.

4 grudnia 2021 - Jak rozmawiać z dzieckiem na trudne tematy?

W jaki sposób odpowiadać na pytania dotyczące rozwodu czy śmierci? Czy zawsze mówić prawdę? Jak reagować na silne emocje związane z poruszaniem trudnych tematów? W jaki sposób odpowiadać, aby dziecko było przez nas dobrze zrozumiane, a jednocześnie by się nie przestraszyło? Na te i inne pytania odpowie psycholog, psychoterapeuta Dominika Kubiak.

Czas trwania: 10:00 – 12:00

*Zapisy na warsztaty rozpoczynają się 19 listopada.

11 grudnia 2021 - Jak wyznaczać dziecku granice? O własnych granicach i wytyczaniu granic dziecku.

Jak ważne jest używanie odpowiednich słów kiedy chcemy, aby dziecko coś zrobiło, albo czegoś nie robiło? W jaki sposób pokazać dziecku swoje granice i jak szanować granice dziecka? Czy istnieje złoty środek pomiędzy zakazami a brakiem zasad? Na te i inne pytania odpowie psycholog, pedagog, socjoterapeuta Agnieszka Zielińska.

Czas trwania: 10:00 – 12:00

*Zapisy na warsztaty rozpoczynają się 26 listopada.

ZAPISY

II edycja warsztatów została zakończona.
Dziękujemy za Państwa liczny udział!

Zachęcamy do zapoznaniem się z E-bookiem z poprzednich warsztatów:

email: fundacja@umk.pl